Başarının geleneksel anlayışını sorgulayıp, başarının sadece çaba ve kabiliyetten ibaret olmadığını, aynı önem derecesinde çevresel faktörlerin, şansın ve fırsatların da önemli olduğunu açıklayan bir eserdir.
Yazar kitap boyunca başarının çoğu zaman görünmeyen etkenlerin etkisi olduğunu çarpıcı bir dille anlatıyor. Başarının hikayesi başta anlaşıldığından çok daha karmaşık ve çok daha ilgi çekici. Bu kitap, sadece bireysel başarıyı anlamaya çalışanlar için değil, aynı zamanda toplumları, eğitimi ve fırsatları daha iyi analiz etmek isteyenler için de çok değerli bir kaynak.
Kitabın temel başlıkları şu şekilde:
1. 10.000 Saat Kuralı
2.Fırsatların ve Zamanlamanın Rolü
3.Kültürel Faktörler
4.Aile ve Sosyal Çevre
5.Kolektif Çaba ve Yardımlaşma
Herkese iyi okumalar
“Ancak bir tuzak da söz konusu. Başarı ile IQ arasındaki ilişki ancak bir noktaya kadar işliyor. 120 civarında bir IQ’ya ulaştıktan sonra alınan ekstra IQ puanları gerçek dünyada ölçülebilir bir avantaja dönüşür görünmüyor.” —(s.67)
“Dört yaşındaki Çinli bir çocuk ortalama 40’a kadar sayabiliyor. Aynı yaştaki Amerikalı çocuklar ancak 15’e kadar sayabiliyor ve büyük bölümü beş yaşına gelene dek 40’a kadar sayamıyor. Bir diğer deyişle, Amerikalı çocuklar beş yaşına kadar en temel matematik becerilerinde Asyalı akranlarından çoktan bir yıl geride oluyor.” —(s.187)
“Başarı sadece kendi adımıza aldığımız kararların ve gösterdiğimiz çabaların toplamı da değil. Daha çok, bir armağan.Çizginin dışındakiler kendilerine fırsat verilenler ve bu fırsatları değerlendirecek güç ve soğukkanlılığa sahip olanlar.” —(s.217)
Çizginin Dışındakiler-Malcolm Gladwel

21
Şub